Kullanıcılarımızdan

Scuba Tüp

Tüpler scuba dalışı gerçekleştirmemizi sağlayan temel ekipmandır.

Balıkadamların su altında kullanacağı havanın veya karışım gazın sıkıştırılarak depolandığı kaplar, “tüp” olarak adlandırılır. Tüpler scuba dalışı gerçekleştirmemizi sağlayan temel ekipmandır. Tüplerin dalış amaçlı kullanılmadığı yıllarda sadece yüzey bağlantılı dalışlar yapılabiliyordu. Zaman içerisinde gelişen yapılarıyla tüpler balıkadamlara hareket serbestisi sağlamıştır.
Genel olarak dalış tüpleri iç hacimleri ve üretildikleri malzeme ile 12 lt çelik, 10 lt alüminyum, 18 lt titanyum şeklinde tanımlanırlar.

Tüpler yaygın olarak çelik veya alüminyum alaşımlarından, nadiren de titanyumdan yapılırlar. Üretim alaşım kullanılarak yapılıyorsa da kısaca alüminyum veya çelik olarak adlandırılır. Titanyum tüpler çelik veya alüminyum tüplere göre oldukça pahalı olduğundan, günümüzde pek yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle geniş bilgi vermeyeceğim.

Tüpler dalış teknelerinde dik olarak ortalarda bulunmamalıdır. Çok küçük bir dokunma ile veya teknenin yalpalaması sırasında devrilerek etrafa zarar verebilir.Yatık olarak muhafaza sırasında da yuvarlanmayı önleyecek bir takoz kullanılmalıdır.

İyi dalışlar…

 

Bir cevap yazın